Memahami Kesihatan Holistik

Memahami Kesihatan Holistik

Ramai orang yang mencari pendekatan kesihatan yang lebih holistik bagi memenuhi penjagaan kesihatan mereka keperluan hari ini, tetapi tidak cukup memahami apa yang dimaksudkan atau bagaimana ia akan memberi manfaat kepada mereka. Lebih ramai pengguna menyedari bahawa sistem penjagaan kesihatan kita semasa gagal kami dalam cara yang lebih daripada satu dan beberapa jenis tindakan diperlukan, tetapi mendapat takut atau dialihkan oleh, antaranya persepsi negatif dan keraguan kesihatan semula jadi yang benar-benar berdasarkan maklumat yang salah dan kurangnya pemahaman.

Kebanyakan keraguan modaliti kesihatan alternatif didorong oleh fakta malang bahawa perubatan moden cuba untuk menjatuhkan kaedah alternatif bagi penyembuhan kerana ia adalah lebih menguntungkan bagi mereka untuk menggunakan pembedahan dan farmaseutikal, bukan pada apa-apa alasan sebenar membimbangkan. Topik kesihatan alternatif sentiasa mengeluarkan yang meragui Thomas yang menjerit perdukunan dan guna-guna. Anda boleh mendengar bahawa mereka cuba kaedah holistik tanpa apa-apa kejayaan atau bahawa mereka mempunyai beberapa kesan sampingan yang pelik atau berasa lebih teruk.

Berikut adalah beberapa perkara penting yang perlu diingat. Pengalaman mereka mungkin benar tetapi itu tidak bermakna ia adalah benar untuk semua orang dan mungkin ada sebab-sebab lain yang menyumbang kepada pengalaman mereka. Kita boleh dengan mudah mencari satu lagi kumpulan orang-orang yang mempunyai kejayaan besar dan tiada kesan sampingan dengan kaedah rawatan yang sama yang tepat mereka digunakan.

Ini kerana badan tidak semua orang bertindak balas kepada rawatan tertentu atau pendekatan penyembuhan dengan cara yang sama. Walaupun anda mungkin berkongsi keadaan kesihatan yang sama dengan orang lain, masing-masing mempunyai kimia badan yang unik dan genetik dan penyakit yang sama boleh mempunyai proses yang berbeza atau kesan dari seorang ke seorang. Setiap satu daripada faktor-faktor ini mempengaruhi keputusan yang akan dicapai. Selain itu, seseorang yang mempunyai hati, sistem limfa, sistem endokrin atau organ atau sistem lain yang tidak berfungsi secara optimum mungkin mempunyai tindak balas yang sangat berbeza daripada seseorang yang mempunyai organ-organ dan sistem yang lebih sihat.

Hanya kerana satu pendekatan rawatan tidak berkesan untuk satu orang, tidak bermakna ia akan tidak berkesan untuk anda atau orang lain dan itu tidak bermakna bahawa "semua" penjagaan kesihatan holistik tidak berkesan. Keputusan boleh benar-benar berbeza dari individu ke individu. Banyak kali ia memerlukan beberapa percubaan dan kesilapan untuk mencari apa yang terbaik dengan biokimia anda dan keadaan tertentu.

Selain itu, ini adalah benar sama ada kita bercakap mengenai kaedah kesihatan holistik atau farmaseutikal tradisional. Tidak kira sama ada kita berbicara tentang ubat semula jadi atau ubat-ubatan preskripsi, apa yang berkesan untuk satu mungkin tidak berfungsi sama sekali untuk yang lain, tetapi kesihatan secara keseluruhan holistik adalah lebih berkesan dan lebih selamat. Kita boleh mencari beratus-ratus ribu orang yang mempunyai kesan sampingan yang teruk, lebih buruk, membangunkan keadaan kesihatan yang lebih serius atau mati akibat ubat-ubatan preskripsi. Sebaliknya, peristiwa-peristiwa ini jarang berlaku dalam bidang kesihatan semula jadi.

Kesihatan holistik atau kesihatan alternatif sebenarnya telah wujud lebih lama daripada ubat-ubatan preskripsi atau dikenali sebagai perubatan "moden". Tumbuh-tumbuhan dan herba telah digunakan dengan jayanya untuk sembuh dengan banyak tamadun selama berabad-abad dan paling ubat-ubatan farmaseutikal mempunyai akar dalam perubatan herba. Sebagai contoh, aspirin yang biasa dan popular berasal dari herba yang dipanggil kulit pokok willow putih.

Walau bagaimanapun, satu fakta penting yang ramai yang tidak menyedari adalah bahawa hanya kerana sesuatu yang semula jadi tidak bermakna ia secara automatik akan bebas daripada kesan sampingan, komplikasi atau risiko. Ramai orang doktor mereka sebelum pertama melakukan kerja rumah mereka dan mempunyai kefahaman yang mendalam tentang kaedah yang mereka gunakan.

Herba, tumbuh-tumbuhan, vitamin, mineral, atau mana-mana kaedah rawatan alternatif boleh sama kuatnya dengan preskripsi dan memerlukan banyak pendidikan dan penyelidikan untuk memastikan anda mencapai keputusan yang dikehendaki. Mereka perlu diambil atau dilaksanakan sebagaimana yang ditetapkan oleh yang berilmu pembekal penjagaan kesihatan. Sebagai contoh: beberapa rawatan holistik yang berkesan untuk kemurungan boleh mempunyai kesan negatif ke atas seseorang dengan Parkinson.

Terlalu banyak atau terlalu sedikit herba tertentu boleh menjadi tidak berkesan, manakala terlalu banyak vitamin atau mineral boleh hanya sebagai lapuk sebagai tidak mencukupi. Tidak akan komplikasi atau interaksi walaupun dalam bahan-bahan semula jadi, sebagai salah satu herba atau rawatan modaliti seperti urut atau akupunktur boleh mengatasi atau put up pendekatan rawatan lain dan vitamin dan mineral yang bekerja bersama-sama dengan satu sama lain

Selain itu, herba dan lain-lain bahan semula jadi boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan preskripsi dan mengurangkan keberkesanannya dan sebaliknya. Its sangat penting bahawa anda berunding dengan holistik pembekal penjagaan kesihatan dan mendedahkan semua ubat-ubatan dan syarat sebelum Ubat kepada diri sendiri.

Satu lagi isu penting yang boleh memberi kesan keputusan penawar kesihatan holistik adalah kualiti produk atau perkhidmatan yang anda gunakan. Ia adalah penting untuk melakukan kerja rumah anda di kawasan ini dan juga dan hanya menggunakan produk dan perkhidmatan dari syarikat-syarikat ternama. Bidang kesihatan semula jadi tidak terkecuali gembar-gembur jualan dan scamming. Anda perlu menjadi pengguna yang rajin dan dimaklumkan tidak kira apa jalan yang anda ikuti.

Membebaskan diri dari cara lama berfikir bahawa keadaan kita untuk percaya bahawa ubat-ubatan dan pembedahan adalah kaedah yang unggul rawatan boleh menakutkan dan sukar. Ia mungkin kelihatan asing, mengancam atau pelik pada mulanya, tetapi apabila anda mendapatkan fakta-fakta tentang kesihatan holistik, anda sedar bahawa ia membuat banyak akal.

Kesihatan holistik menawarkan kita yang banyak sihat, bukan toksik, pendekatan yang berpatutan dari ubat-ubat herba dan pemakanan tambahan untuk mengurut, akupunktur, yoga, detoksifikasi, perubahan gaya hidup, persekitaran dan pemakanan atau kolon pembersihan, manipulasi kiropraktik, meditasi dan banyak lagi percubaan yang bukan sahaja untuk mengembalikan keseimbangan dan keharmonian dalam badan, tetapi kepada masyarakat dan planet ini juga.

Ia merupakan satu pendekatan memperkasa mana pesakit berfungsi dengan pembekal penjagaan kesihatan sebagai satu pasukan dan digalakkan untuk menjadi peserta aktif dalam pelan penjagaan kesihatan, mendidik diri mereka tentang keadaan mereka dan melibatkan diri dalam pelbagai teknik penjagaan diri dan amalan.

Tidak seperti ubat-ubatan moden, yang hanya cuba untuk menyekat gejala, perubatan holistik cuba untuk membetulkan keadaan kesihatan dengan mencari punca-punca asas. Daripada pemadat semua orang dalam pelan rawatan pemotong cookie, penjagaan kesihatan holistik adalah satu pendekatan badan / fikiran keseluruhan yang secara individu mengikut keperluan tertentu setiap orang.

Matlamat utama adalah untuk membolehkan setiap orang untuk mencapai rasa tertinggi mereka kesejahteraan, berfungsi sebagai secara optimum sebagai kehidupan mungkin dan hidup dengan sepenuhnya mungkin tanpa mengira kehadiran atau ketiadaan penyakit.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar