A Gambaran Ringkas Mata Akupunktur

A Gambaran Ringkas Mata Akupunktur

Sebelum anda memulakan rawatan akupunktur, sama ada dengan sendiri rawatan profesional atau melalui, ia adalah penting untuk mengetahui yang sistem titik akupuntur anda akan menggunakan. Terdapat pelbagai sistem mata, masing-masing dengan penekanan sendiri. Selain daripada asas sistem titik akupuntur seperti kawasan setempat mata atau mata distal, terdapat pelbagai sistem mata berdasarkan persimpangan pelbagai meridian, termasuk kolam qi badan atau persimpangan garisan yang dilukis antara pelbagai organ-organ. Setiap titik dinamakan dengan kedua-dua siri huruf dan nombor, yang menandakan lokasi pada badan. Oleh kerana terdapat mata begitu banyak berbeza, walaupun akupuntur yang berpengalaman kadang-kadang perlu untuk berunding carta dengan perumpamaan lokasi mata.

Sistem yang paling asas titik akupuntur ialah mata kawasan tempatan. Jarum diletakkan di sepanjang sistem mata ini digunakan untuk meningkatkan aliran qi atau darah di kawasan tertentu, untuk mengurangkan keradangan atau untuk melegakan kesakitan. Satu lagi sistem asas titik akupuntur ialah mata bersebelahan. Mata ini biasanya dipilih kerana berdekatan dengan mereka untuk kecederaan, dan digunakan khusus untuk merawat bahagian yang cedera. Satu lagi sistem mata akupunktur, titik distal, kadang-kadang digunakan bersama-sama dengan yang mata bersebelahan. Sistem mata distal adalah berdasarkan junctures dikenali sebagai "pasangan kapal luar biasa" di mana saluran darah tertentu datang bersama-sama. Sejak kapal di pintu distal berhubung dengan dua belas meridian utama badan, akupunktur di sini mempunyai kesan yang sangat meluas.

Terdapat beberapa sistem titik akupuntur berdasarkan meridian atau pasangan lain di seluruh badan. Salah satu sistem yang paling terkenal adalah bahawa pasangan Yin / Yang, misalnya, bahawa SP 6, yang dikenali sebagai "Tiga Yin Persimpangan". Sistem mata lain boleh disyorkan jika anda didiagnosis dengan masalah seperti kekurangan qi, yin yang berlebihan atau yang, atau genangan darah. Setiap satu daripada syarat-syarat ini mempunyai sistem mata yang berbeza untuk digunakan untuk mengubati, jadi pastikan untuk berunding carta anda, atau carta yang lebih luas yang terdapat di internet sebelum memulakan.

Walaupun pelbagai jenis akupunktur menunjukkan sistem, sebaik sahaja anda tahu yang mana satu adalah untuk anda, ia adalah menghairankan mudah untuk menikmati faedah daripada akupunktur. Dengan sedikit penyelidikan terlebih dahulu, anda boleh dengan mudah mengetahui bahawa mana sistem atau gabungan sistem akan memberikan rawatan yang paling cepat dan paling berkesan.

Copyright © 2009

Tidak ada komentar:

Posting Komentar